گروه اقتصاد|شهرآرانیوز، بانک مرکزی در تیرماه سال ۹۹ در بخشنامهای خطاب به شبکه بانکی بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان، در قالب انواع سپردهها را ممنوع اعلام کرد و یادآور شد در صورتی که بانکها قصد دارند معادل بخشی از مبلغ تسهیلات اعطایی را به صورت وثیقه نقدی و در قالب سپرده بپذیرند، باید سود علیالحساب به آن سپرده تعلق گیرد. همچنین در آن زمان عنوان شد بر اساس مفاد بخشنامههای پیشین طی سالهای گذشته، بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان، در قالب انواع سپردهها توسط بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی ممنوع است.
یادآور میشود، گرچه این رویه منوط به آن که قبل از اعطای تسهیلات باشد و با توافق و رضایت تسهیلاتگیرنده انجام شود، منع مقرراتی ندارد؛ لیکن به منظور پیشگیری از تخطی از حداکثر نرخ سود تسهیلات بانکی مصوب شورای پول و اعتبار، در صورتی که وفق توافق بین مؤسسه اعتباری و تسهیلاتگیرنده و قبل از اعطای تسهیلات، بخشی از وثایق به صورت نقدی و در قالب مسدود کردن سپرده توثیق میشود، سپرده یاد شده باید در قالب حساب سپرده سرمایهگذاری مدتدار بوده و با احتساب و پرداخت سود علیالحساب به آن، معادل نرخ سود متناظر با دوره زمانی آن سپرده که هماکنون در شبکه بانکی کشور مبنای عمل است، انجام پذیرد.
همچنین علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در بهمن سال گذشه اعلام کرد: براساس بخشنامه بانک مرکزی در تیر ۹۹، بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتری ممنوع است، اما مشاهدات میدانی خبرنگار ما از بی توجهی برخی از بانکها از بلوکه کردن مقداری از تسهیلات پرداختی، خبر میدهد.
حمید صفایی نیکو، دبیر شورای هماهنگی بانکهای خراسان رضوی در خصوص الزامات در نظر گرفته شده در بانکها برای جلوگیری ازاین موضوع اظهار کرد: این امر خلاف مقررات و بخشنامههای بانک مرکزی بوده و هیچگونه مورد مسدودی و بلوکه نمودن تسهیلات و یا بخشی از آن در شبکه بانکی مشاهده نشده و دستورات لازم نیز به منظور رعایت بخشنامههای مربوطه به شعب بانکها ابلاغ گردیده است.
وی درباره اینکه آیا بازدید و بررسی در این زمینه صورت میگیرد، افزود: مراتب به طور مستمر و روزانه توسط بازرسان هر بانک کنترل و در صورت مشاهده با کارمند خاطی برخورد میگردد.